Hitta rätt storlek


Vilken storlek passar mig?

Att välja rätt passform och storlek kan verka krångligare än det faktiskt är. Det mesta handlar om att hitta lämpliga proportioner och att hålla sig till klassisk och någorlunda tidlös design. Experimentera gärna men för basgarderoben finns ändå några praktiska tumregler att följa.

Rekommenderar att du använder den som guide. Ett tips är också att titta efter storleken i passande plagg som du redan har hemma.

Tveka inte att kontakta oss för hjälp, tips och råd om du känner dig osäker.

Kostym
Till att börja med är det är viktigt att kavajen sitter snyggt över axlarna. Välj en storlek som sitter tätt men inte stramt över axel och skuldra. Bröstmåttet, som du själv enkelt kan mäta, ger dig en fingervisning om grundstorleken på din kavaj, t.ex 48 eller 54.

Är du kortare än genomsnittet kan du välja en C-vidd (exempelvis grundstorlek 48 motsvaras av C96, 50 motsvaras av C100 osv.) eller en D-vidd för generösare midjemått. Är du lång eller har långa armar, överväg en s.k ”hundrastorlek” (t.ex 148 eller 154).

Längden på kavajen är en smaksak, men en användbar regel är att den ska täcka stussen. Ärmen, när du står med armarna hängande utmed sidorna, bör täcka handledsknölen med någon cm eller sluta ca 4 cm ovanför tumvecket.    

En kostymbyxa ska kunna sitta uppe utan skärp. Med frackbyxor är det lite annorlunda - den hänger snyggast med något ledigare passning i midjan och gärna med hängslen. Längden ska vara sådan att den täcker åtminstone halva kappan bak på skon men inte riktigt når klacken. Det gäller både för frack och kostymbyxor.Skjorta
Våra skjortor, förutom de till frack och smoking, anges med endast kragstorlek, med halsmåttet i centimeter.

För att hitta din skjortstorlek, mät helt enkelt halsens omkrets med ett måttband. Tillåt en viss marginal för att inte kragen ska sitta för snävt i halsen; ett pekfinger ska ledigt få plats mellan hals och måttband.Skor
Våra skor följer antingen det svenska systemet från 36 till 47 eller det engelska, UK 6-12. Att generellt säga vilken sko som kommer att passa är svårt men vi rekommenderar att du utgår från en längd på skon som tillåter viss rörlighet men ändå inte glappar. Foten ska så att säga inte kunna ”åka” fram och tillbaka i skon.
Eventuella tryckpunkter när skon är oanvänd är normalt och kommer att försvinna efter en tids användning eftersom lädret alltid formar sig efter foten.


Butik/Showroom | Drottninggatan 112, Stockholm | Öppet vardagar 13-18 | 08-24 30 32